FD_079 Využití moderních měřických metod a technologií v oblasti bezpečnosti dopravy

Kód: FD_079
Název: Využití moderních měřických metod a technologií v oblasti bezpečnosti dopravy
Fakulta / ústav: Fakulta dopravní
Rozsah předmětu: 90 vyučovacích hodin
Forma vzdělávání: Kombinované
Jazyk výuky: Čeština
Způsob výuky: Přednáška,Cvičení
Způsob ukončení: Závěrečný test
Způsob ukončení - upřesnění: Kurz je zakončen vydáním osvědčení ve formě mikrocertifikátu, a to na základě účasti na prezenční části výuky, odevzdání zpracovaného protokolu dle zadání a úspěšného absolvování závěrečného testu.
Lektor: Ing. Bc. Kateřina Mičunková (micunkova@fd.cvut.cz), Ing. Eva Fielko, Ph.D. (eva.fielko@cvut.cz), Ing. Michal Frydrýn, Ph.D. (frydrmic@fd.cvut.cz), Ing. Pavel Vrtal (vrtalpav@fd.cvut.cz), Ing. Tomáš Kohout (kohout@fd.cvut.cz), Ing. Zdeněk Svatý, Ph.D. (svatyzd1@fd.cvut.cz), doc. Ing. Tomáš Mičunek, Ph.D. (micuntom@fd.cvut.cz)
Garant: Ing. Zdeněk Svatý, Ph.D. (svatyzd1@fd.cvut.cz)
Minimální požadované vzdělání: Úplné střední vzdělání
Další vstupní podmínky: Zájem o obor
Anotace:

Kurz je zaměřený na oblast praktického využití moderních metod a technologií pro ohledání místa dopravní nehody (OM DN) se záměrem zvýšit efektivitu a kvalitu ohledání směrem k podkladům pro následné dokazování. V rámci kurzu budou řešeny a předávány zkušenosti s praktickou aplikací  robotických totálních stanic či RTK GNSS měření, moderních fotogrammetrických měřických metod (pozemní i UAV) včetně využití následné digitální obrazové korelace a laserových skenerů se zohledněním požadavků a rizik souvisejících s OM DN.

Kurz cílí na rozšíření dovedností (upskilling) účastníků a je určen pro zájemce z řad PČR, znalce z oboru doprava, strojírenství a ekonomika a techniky likvidace pojistných událostí aj.

Struktura:

Kurz bude probíhat v kombinované formě. Rozsah kurzu je 90 hodin, z toho tvoří 25 hodin prezenční výuka s převahou praktické výuky v terénu, 65 hodin samostudium s možností on-line konzultací včetně zpracování závěrečného protokolu dle zadání a absolvování závěrečného testu.

Tematicky je kurz rozdělen na bloky:

  • Geodetická měření
  • Fotogrammetrická měření
  • Laserové skenování
  • SW prostředí (např. Agisoft Metashape, 3DF Zephyr, Cyclone Register 360, PC Crash, Virtual CRASH, PČR Queen/King/Eso)
  • Praktické úlohy (měření, zpracování a vyhodnocení dat, tvorba protokolů)

Kurz bude probíhat ve dnech:

  • 18. 1. 2024 od 8 -19:30 hod.
  • 19. 1. 2024 od 8 -18:30 hod.
Získaný doklad: Mikrocertifikát
Učební pomůcky a literatura: Učební materiály pro účastníky budou k dispozici v době konání kurzu. Elektronické materiály pro samostudium (tj. texty a výuková videa) budou v předmětném kurzu na moodle-ostatni.cvut.cz. O způsobu přihlášení budou účastníci informováni v prezenční části kurzu.
Termín konání: 18.01.2024 - 30.04.2024
Místo konání: Praha, ŠPS Lišov, Jihočeský kraj
Cena: Zdarma
Poznámka:

Kurz je realizován v rámci projektu "Transformace formy a obsahu vysokoškolského vzdělávání na ČVUT", reg. č. NPO_ČVUT-MŠMT-16597/2022.

Portál celoživotního vzdělávání ČVUT cvut@cvut.cz